Mine bedste råd til at skabe langvarige forandringer

Artikel 9 i serien “Forfatterens trivselsredskaber”

(Forandringer 5)

Hvis du har snydt og er hoppet direkte til denne artikel UDEN at have læst de foregående 4 artikler om forandringer, så klik venligst her og få det hele med.

Her kommer mine bedste råd til at skabe forandringer der holder:

 • Være tydelig på, hvad du ønsker at forandre.
 • Undlad at blande dine forandringsønsker sammen. Lav hellere 2 forandringsprojekter, hvis du har mere end ét forandringsønske. Vær dog opmærksom på at begrænse dig i antallet af projekter, så du ikke mister overblikket og/eller pusten, før du er kommet i gang.
 • Overvej, hvad du må investere for at opnå din forandring – eksempelvis tid, penge eller disciplin.
 • Overvej, hvad du må ofre eller nedprioritere for at opnå din forandring – eksempelvis kvalitetstid eller frihed til at gøre, hvad der passer dig, når det passer dig.
 • Overvej, om dit forandringsønske har indflydelse på andre – eksempelvis samlever, børn, venner eller arbejde.
 • Overvej, om du har brug for at forventningsafstemme med andre – eksempelvis partner eller venner.
 • Overvej, om du har brug for hjælp fra andre – eksempelvis andre forfattere eller din partner.
 • Overvej hvad du gøre/huske dig selv på for at leve med, at der sikkert kommer et slip fra tid til anden? Eksempelvis huskesætninger under skriveunderlaget eller noget, der tidligere har hjulpet dig med at være nænsom mod dig selv.
 • Overvej, hvordan du kommer tilbage til din indsats, hvis hverdagen slår dig ud af kurs – eksempelvis indsatser, som du har erfaringer med virker, når du skal levere en stor indsats eller at plotte tid til projektet ind i din kalender.
 • Overvej om der er gode mellemveje, som kan gavne din forandringsproces. Eksempelvis: det er okay at bytte min skrivedag tirsdag med en anden ugedag.
 • Overvej, om der er restriktioner, som er nødvendige. Eksempelvis at lægge mobiltelefonen ud og lukke SOME.

Skriv hele molevitten ned. Når du er presset/stresset vil du have større risiko for at vende tilbage til dét, du kender bedst, og det er heller ikke i disse perioder, at din hjerne svømmer over af gode idéer og overblik.

Til sidst vil jeg ønske dig al held og lykke med at skabe varige forandringer i dit forfatterliv. Det er bare med at gå om bord i processen, for du kan være helt sikker på én ting: Hvis du ikke gør noget anderledes får du mere af det samme.

Smid gerne en kommentar nedenunder, hvis du har erfaringer at dele ud af. Vi kan lære så meget af hinanden.

Klik her for at blive klogere på at omstille forfatterlivet fra ferietid til hverdag.

Klik her for at komme tilbage til siden ‘Overblik’ og find dit næste emne eller redskab.

Denne artikelserie udbygges løbende.

2 kommentarer

 1. Man kan blive begavet med forandringer der kommer udefra. En person døde pludseligt, forsvandt ud af den dumme angstligning, jeg forgæves havde forsøgt at løse i årevis, mens ideerne og tankerne tårnede sig op uden at jeg kunne komme ordentligt af med hverken trang eller angst. Pludselig kunne jeg skrive i større ryk igen. Mens jeg græd og ikke kunne tænke via andet end sorg og skyld og skam godt nok.
  Ikke en fremgangsmåde jeg kan anbefale at bruge alt for ofte, pyha. Der behøver bare ikke være nogen skam i at ride med på følelsen af frihed og vakuum, når døden sker for det smertelige ind i mellem.

  1. Kære Stikkelsbær.

   Undskyld det sene svar – jeg lod mig føre bort på en bølge af feriestemning.

   Sikke en primus motor at opleve! Både for det pinefulde af at miste og det befriende i at slippe fri af et angst-vakuum. Forandringer, som kommer udefra, tvinger os til at gøre et eller andet – bruge den til noget, flygte, ignorere eller måske noget helt 4. Uanset hvad, så er de forandringer der sker omkring os udenfor vores kontrol, og ofte vores indflydelse også.
   Tusind tak for din meget ærlige og personlige kommentar. Stor anerkendelse og en krammer herfra.

   KH fra Tenna

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *