Den “lille” forskel – løsningsfokus og værdifokus

  • Artikel 5 i serien Forfatterens løsninger og værdier

Når du har identificeret dit første uløselige problem og sluttet fred med, at der ikke findes en komplet løsning, der én gang for alle vil fjerne det, så kommer arbejdet med problem nummer 2 og 3 ofte lettere. Det sværeste er som regel at slutte freden – sådan rigtig slutte fred. Det ligger så dybt i os at tænke i løsninger, når vi står midt i problemet. De ubehagelige tanker og følelser trækker i os – uanset, om vi med vores fornuft godt ved, at det er en stakket frist. At problemet vender tilbage.

At stoppe op og være nysgerrig på det ubehagelige kan virke direkte tåbeligt, hvis man eksempelvis kun kan tænke på at komme væk fra den altfortærende dårlige samvittighed, som forfattere kan have op til, under og efter en længere skriveperiode.

Når børnene eller din partner savner dig eller stiller spørgsmålstegn ved dine prioriteringer, er første instinkt ofte at stoppe med at skrive. Forfatteren kan også gå til modstand mod kravene og de krævende eller lukke sig inde og håbe, at ”det går væk”. På samme måde kan et ubegrundet afslag fra drømmeforlaget forsøges løst med et nyt print, en ny konvolut og en ny modtager. Håbet er intakt, og du slipper for at mærke skuffelsen. Alternativet kan være at opgive – så slipper du for at forholde dig til noget som helst. I et stykke tid. Bliver du tilfreds med dit skriveliv på denne måde?

 

monster
Lær dit forfattermonster at kende

Hvorfor ikke prøve at invitere monsteret med til te? Er det grusomt hele vejen igennem? Kunne dit moster være berettiget?

Hvorfor skal jeg have fokus på det negative? Jeg er da ikke masochist, tænker du måske, og nej, det er du måske ikke. Derfor kunne du alligevel få noget brugbart ud af at lære mere om dine egne uløselige problemer og fungere på trods af ubehaget ved dem – i stedet for at flygte gang på gang i et kapløb, du umuligt kan vinde.

Er det forkert at blive skuffet over et afslag, hvis du har lagt måneder og år i et skriveprojekt? Har du mindre ret til at drømme og være engageret i dine skriverier, hvis du ikke bliver antaget af forlaget? Er din skuffelse forventelig? Er alle de negative tanker og selvbebrejdelser, der rammer dig, sandheder, bare fordi du tænker dem? Kunne det være en fordel, hvis du kunne blive i situationen, holde skuffelsen ud, lade være med at gøre tankerne til sandhed og så tage den derfra?

Hvad er der galt i at have dårlig samvittighed overfor dine børn eller din partner, hvis den kommer ud fra dit ønske om at være en nærværende og

Forfatter og forælder
Forfatter og forælder

kærlig far, mor eller partner? Er det en negativ menneskelig kvalitet at ønske, at du kan være to steder på én gang, fordi du elsker flere ting i livet? Kunne der være en fordel i at blive i situationen, undlade at gøre de selvbebrejdende tanker til sandhed og fuldføre dét, du har sat dig for?

Kan du skrive og være kreativ, selvom det tomme papir griner af dig? Ja, det kan du godt.

Kan du skrive og være kreativ, selvom du tvivler på dine egne evner? Ja, det kan du godt.

Kan du skrive og være kreativ, selvom du er træt, er ked af det eller sur på din chef? Ja, det kan du godt.

Kan du skrive og være kreativ, selvom du ved, at andre ønsker, at du prioriterede dem i stedet? Ja, det kan du godt.

 

Hvis din sandhed for at ”være forfatter” eller ”være forælder” er defineret ud fra et ideal, eksempelvis at udgive bøger i flæng og blive berømt, eller som forælder at være til stedet på alle tidspunkter, dit barn kunne ønske, du var tilgængelig, er du på en umulig mission. Hvis du dunker dig selv oveni hovedet, fordi du ikke kan levere en 100%-indsats over alt og hele tiden, så er du ikke god ved dig selv.

Vi kan bilde os selv hvad som helst ind, når vi er ked af det, frustrerede eller på anden måde oplever negativt ladede følelser. Det er også relativt let at tro på, at du er verdens dårligste forfatter eller forælder, hvis du mærker dårlig samvittighed eller tanker om at være en dårlig skribent.

Ofte handler vore tanker ikke om sandheden – de handler i stedet om det vi frygter eller ønsker os. Derfor er det godt at være bevidst om dine værdier på forskellige livsområder. De fortæller dig, hvad du mener, er rigtigt og værdifuldt – også når livet er svært at går imod dine ønsker og drømme.

draabe-laver-ringe-blaa
Dopplereffekt når det er bedst

Når du holder fast i dine værdier, har du lettere ved at være overbærende overfor dig selv. Du har lettere ved at være i dit liv, selvom det er svært lige nu.

At være forfattere eller forfatterspire kræver, at du bruger en vis mængde tid og opmærksomhed væk fra resten af verden. Der er rigtig mange måder at gøre dette på. Hvis du slutter fred med, at du ikke kan løse din dårlige samvittighed, OG lever tæt på dine værdier i dit forfatterliv og forældreliv, så vil en ”behagelig bivirkning” ofte være, at den dårlige samvittighed fylder mindre.

Det er paradoksalt: når du stopper med at slås mod dit uløselige problem, fylder ubehaget mindre! Ikke desto mindre, er det ofte dét, der sker. Du stopper med at bruge krudt på at levere en umulig indsats og nedgøre dig selv i processen. I stedet gør du det så godt, du kan i tråd med dine værdier.

Se mere i denne video

Min udfordring til dig er:

  • Vælg et livsområde, som har en høj prioritering i dit liv og vælg 3-5 værdier. Gør det samme for livsområdet forfatterliv. Brug gerne denne liste som inspiration. Du kan finde en oversigt over livsområder i artikel 3 i denne serie. Husk at du skal vælge ord, som afspejler dét du finder værdifuldt – det skal IKKE afspejle dit liv lige nu.
  • Skriv ned for begge områder: Hvad du kan gøre lige nu, resten af i dag og i denne uge, som ligger i tråd med dine værdier og/eller bringer dig tættere på dine værdier.
  • GØR DET!

 

Læs første artikel i serien Forfatterens løsninger og værdier her

Denne artikelserie udbygges løbende.

Klik her for at komme tilbage til siden “Overblik” og find dit næste emne eller redskab.

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *