Artikel 2 i serien “Forfatterens trivselsredskaber”
Har du svært ved at forholde dig til ”langhårede meditationer”, rundkreds og bare tæer? Fortvivl ej – ForfatterTrivsels mindfulness til forfattere er en “kortklippet” udgave, som giver dig mulighed for at træne din
- koncentrationsevne
- evne til at fokusere
- vedholdenhed
- mentale udholdenhed
Et menneske tænker op mod 60.000 tanker i løbet af et døgn, og mange bruger enorme mængder energi på at undgå, skændes med, tyde og forholde sig til mange af disse tanker. Som forfatter kan det være svært at finde ro til at skrive – også selvom du har fundet tiden.
Det er almindeligt, at du som forfatter forstyrres af én tanke, mens du prøver at holde styr på en anden. Mens du læser dette, kan du blive afledt af tanker om aftensmaden, din arm, som klør, en opgave på jobbet eller at du burde skrive dine egne tekster i stedet for at læse mine. Lige nu gør distraktionen måske ikke så meget, men på tidspunkter hvor du har brug for at gøre noget vigtigt, som at skrive, kan du ende med at blive modløs, irriteret eller ked af det. Måske ender du med at slukke computeren. Det er, på godt jysk, træls når knolden kører i højeste tankegear, og tankerne omhandler alt andet end det, du satte dig foran skærmen for at skrive.
Mange forfattere, som holder af at bruge deres øjeblikkelige inspiration som primær drivkraft, kan opleve at skrivelysten forsvinder eller udebliver i perioder, hvor de har mange bekymringer. Sidstnævnte gælder forfattere generelt, men nogle mennesker er mere påvirkelige af deres bekymringer, og deres skriveliv bliver ligeledes sårbare.
Med mindfulness træner du dig selv til at
- blive i dét, du skriver lige nu
- undgå overspringshandlinger
- skrive på trods af tanker, gør dig ked af det, får dig til at tvivle på dine evner som forfatter eller på anden måde hæmmer dig i dine skriverier
Når du arbejder med mindfulness er formålet at være til stede lige nu og lige her – ikke at gøre eller udrette noget, som kan måles.
Mindfulness kan med fordel laves inden du går i gang med eksempelvis at skrive, researche, redigere eller læse korrektur. Du kan også vælge at holde en ”mindfulness-pause”, hvis du har svært ved at samle dig om en opgave, du allerede er gået i gang med.
Gevinsten fra at træne mindfulness i dit forfatterliv kan brede sig til andre områder af dit liv Du kan blive bedre til at være nærværende i dét, du laver lige nu frem for hele tiden at være på vej mod det næste eller sidde fast i gammelt møg.
Giv dig tid. Mindfulness ”læres” ikke nødvendigvis på 3 gange. Med tiden kan det blive en integreret del af dit mindset. Du kan nyde gevinsten i form af produktive og nærværende skrivesessioner som er mindst mulig påvirkelig af dit stressniveau, dine hængepartier og omgivelsernes påvirkning.
Når du arbejder med mindfulness vil du, uden tvivl, opleve at dine tanker vil vandre, idéer vil komme og lyde vil kræve din opmærksomhed. Sådan er vores hjerner, og det kan du ikke lave om på. Det er vigtigt, at du ikke irriteres over denne naturlige tendens, men bare konstaterer det, og vender tilbage til øvelsen med venlighed.
Du kan med fordel bruge teknikken i dit skriveliv. Her skal du også vende tilbage til din tekst med venlighed, når du opdager, at du er løbet ud af en tangent. Uanset om tanken gør dig trist, vred eller bange, så behøver du ikke gå med den. Du skal ikke diskutere, reflektere eller på anden måde give den distraherende tanke, følelse eller lyd opmærksomhed. Vend bare tilbage til din tekst med venlighed.
ForfatterTrivsels mindfulness-øvelse 1: Tastaturet
ForfatterTrivsels mindfulness-øvelse 2: Diktaten
Læs næste artikel i serien om Forfatterens trivselsredskaber her: Forfatterens idéblok
Denne artikelserie udbygges løbende.
Her kan du finde lydfiler med traditionel mindfulness.
Eksempler på korte, gratis mindfulness-øvelser:
http://www.pkf.name/lena-hoejgaard-isager/downloads/
Vælg ”Beroligende åndedræt” (lydfil) i højre side (8:27)
Fem minutters guided mindfulness meditation (5:30)
https://www.youtube.com/watch?v=H0gwBj7wKys
5 min. mindfulness. Vejrtrækningsøvelse med Stig Seberg (5:11)
https://www.youtube.com/watch?v=qbN93QMJhiE
Mindfulness med afspænding:
PTU – afspænding og mindfulness (8:04)
https://www.youtube.com/watch?v=RmKZa30VnSg&index=5&list=PLWvLQ6POa5PO78AXxnopNdGl0BnT0Ei8e