Hvad stiller man op med de uløselige problemer?

 • Artikel 2 i serien Forfatterens løsninger og værdier.

Som forfattere og forfatterspirer render vi ofte ind i udfordringer, der ikkesidder-fast-i-bildaek-tegnet har en permanent løsning. Ubehaget over at være fanget i et uløseligt problem kan få os til at sprælle for at komme væk, men uanset, hvor meget du kæmper for at undslippe, ender du i bedste fald med en stakket frist – en kort pause fra de negative tanker og de altfortærende følelser.

De fleste forfattere og forfatterspirer genkender temaerne i én eller flere af disse udfordringer:

 • Vi rammes af tvivl og mister troen på, at vi kan få noget fornuftigt ud af vores skriblerier.
 • Vi rammes af dårlig samvittighed, når hjemmet flyder, vasketøjskurven svømmer over og aftensmaden endnu en gang består af rugbrød, fordi vi blev væk i vores skriverier.
 • Vi fortæller os selv, at det er for dårligt, når vi distraheres fra datterens gymnastikopvisning, fordi vi måtte skrive slutningen til en historie ned i stikordsform for at være sikker på at få det hele med, før det forsvandt igen.
 • Vi rammes af præstationsangst, når vi skal vise vores ”hjerteblod på papir” frem og uanset hvor mange gange, vi fortæller os selv, at andre har det på samme måde, går nervøsiteten ikke væk. Den mindskes måske, når vi er sammen med venlige ligesindede, men angsten og usikkerheden vender tilbage. Nogle gange sniger den sig, andre gange rammer den for fuld hammer.

Forfattere med mange udgivelser bag sig udtaler, at de stadig bliver nervøse, når de skal vise en ny historie til en testlæser eller sende et manuskript ind til et forlag, de har haft et årelangt samarbejde med. Selvom forlaget har antaget forfatterens forrige manuskripter, og forfatteren har samarbejdet med sin redaktør under hele skriveprocessen på dette manuskript, kan forfatteren stadig ligge søvnløs og tvivle på, om dette manuskript nu også går igennem.

Hvordan kan de ske, at nogle forfattere og forfatterspirer arbejder støt fremad, mens andre holder månedlange pauser i skriverierne eller kaster sig over andre opgaver hver gang de støder på ubehag?

Min påstand er, at de holder det ud og arbejder fremad på trods af ubehaget. Og hvad mere er: at de oplever mindre ubehag, når de holder op med at slås mod de uløselige problemer.

At skifte mellem skriveprojekter kan være udmærket for den forfatter, der får ny energi og ”friske øjne”, når han vender tilbage til et henlagt skriveprojekt. For nogle er mange igangværende projekter en del af et velfungerende skriveliv med masser af trivsel.

For andre er de skiftende opgaver en desperat, impulsiv manøvre, somloeb-vaek-3-sportsmand skal fjerne en ubehagelig følelse eller tanke, eksempelvis om usikkerhed, tvivl eller præstationsangst. Her er der langt fra tale om trivsel, men i stedet en hovedløs jagt i ring, hvor forfatteren flygter fra følelserne og tankerne mere end fra projektet. Resultatet bliver ofte en ringe grad af fuldførelse og et forfatterliv med mange frustrationer.

Hvad stiller vi så op med de uløselige problemer?

 • Vi identificerer dem og bliver klogere på deres mønster og vores ”løsningsforsøg”.
 • Vi stopper med at forsøge at løse dem og slutter fred med, at det er et vilkår, at de dukker op fra tid til anden.
 • Vi øver os i at sætte fokus på de værdier, vi gerne vil leve vores privatliv og forfatterliv efter.

Min udfordring til dig er:

 • Identificer 3 af dine uløselige udfordringer i dit forfatterliv. Hvis du har svært ved at beskrive det, kan denne samling af forfatterudfordringer måske hjælpe dig med at zoome ind.
 • Undersøg, hvilke ubehagelige tanker og følelser dine udfordringer giver dig, og hvad du gør for at slippe væk eller ”løse dig ud af de uløselige problemer” og
 • Overvej, hvilke konsekvenser dine forsøg, på at løse problemet eller komme væk fra det, fører med sig på kort og lang sigt (Brug evt. dette skema).

Læs næste artikel i serien her.

 

Denne artikelserie udbygges løbende

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *